Wateraccumulatie

Wateraccumulatie is opeenhoping van water. Dit kan gebeuren op platte daken waar de waterafvoer onvoldoende is. Wateraccumulatie kan meerdere oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan verstopte hemelwaterafvoeren, onvoldoende afvoeren of zeer hevige regenval.

Wateraccumulatie: van doorbuigen tot bezwijken
Wateraccumulatie kan een plat dak te veel belasten en de onderliggende constructie doen doorbuigen. Gevolg daarvan is dat er nog meer water blijft staan. Wanneer dit zich herhaalt en niet wordt opgelost, zal het dak of de onderliggende constructie uiteindelijk bezwijken.

Noodoverstort
Om wateraccumulatie te voorkomen kan men noodoverstorten toepassen. De meest bekende is een ‘brievenbus’ in de gevel. Deze sparing zit 30mm boven de dakbedekking en zal pas in werking treden wanneer het water blijft staan en ophoopt. Ook een noodoverstort in de vorm van een onderuitloop is mogelijk. Deze komt op een verzamelleiding die ook door de gevel gaat. Het is belangrijk dat de overstorten vrij blijven. Daarom is het raadzaam om noodoverstorten regelmatig te controleren op verstoppingen.

Inspecteren en inventariseren
Regelmatig bericht het nieuws over daken die na hevige regen bezweken zijn. Vaak zijn dit gebouwen met grote dakvlakken zonder goede voorzieningen voor waterafvoer. Wateraccumulatie is echter ook mogelijk bij huizen of gebouwen met kleinere daken. Wilt u dit voorkomen? Wij helpen u graag. Wij inspecteren uw dak en inventariseren wat er nodig is om het dak veilig te maken.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.